Gondolatkarantén

Már hiszek, mondta Neo Morpheusnk és lezuhant a tetőről

Ha felnőttként is tudsz játszani, akkor nem infantilis, hanem szerencsés vagy!
Kovácsovics Fruzsina interjú

Idén 9. alkalommal rendezik meg az Ország Játéka (www.orszagjateka.hu) szavazást, ahol hét kategóriában, több mint hatvan Játék versenyez majd a legjobb helyekért. Ennek kapcsán kérdeztük Kovácsovics Fruzsinát, Fonogram-díjas előadót a játékról, a játékokról és szerepükről a gyermekek fejlődésében.

Mi volt a kedvenc játékod?

Talán lehet játéknak nevezni a kedvenc időtöltésemet, ami a "bunki építés" volt. Maglódon nőttem fel, ahol a házhoz egy óriási, "vadregényes" kert tartozik, tele nagy fákkal, bokrokkal, apró rejtekhelyekkel, izgalmas zegzugokkal. Sok unokatesóm van, akikkel egyszerre voltunk gyerekek, és az utcában is sok volt a gyerek, akikkel nagyon jó barátok voltunk, így nálunk otthon mindig nagy volt a gyerekzsivaj, és minden körülmény adott volt a szuper együttjátszásokhoz. Szinte mindig a kertben voltunk, számtalan izgalmat rejtett a számunkra, imádtuk.

Most van-e kedvenc játékod?

Most is nagyon szeretek játszani, a számháborút például még felnőtt fejjel is imádom. Nagyon sokszor társasozunk a barátaimmal, ahol a legtöbbször előjön belőlem a győzni akaró gyerek, amin mindig jókat nevetnek. Az egyik kedvencem a Tabu című társasjáték. Én még felnőttként is át tudom érezni a játékok izgalmát, és emiatt nem infantilisnek, sokkal inkább szerencsésnek érzem magam.130.jpg

Megváltozott-e a gyerekek hozzáállása a játékhoz?

Óvodapedagógusként és nagynéniként eléggé rálátok a gyerekek játszási szokásaira, és az a benyomásom, hogy manapság sokkal hamarabb ráunnak a játékokra a gyerekek, ami talán annak is köszönhető, hogy a legtöbb gyermeknek nagyon sok játéka van, halomra kapja sokszor az újabbakat, így lelkesedését veszti, elég hamar. Ezen kívül azt látom, hogy sokszor motiválni is nehezebb őket, ezt is a sok-sok ingernek, programnak, impulzusnak tudom be, ami a mai világban őket éri. Sok gyereknek egyre nehezebben megy az, hogy egyedül játsszon, feltalálja magát. Ez senkinek nem hibája, sem a gyermeknek, sem a szülőnek, egyszerűen ez egy társadalmi jelenség. De én azt vallom, hogy ebben is, mint egyébként sok másban is, a kevesebb sokszor több. De szerencsére a játékok szeretete, öröme és a játszani akarás abszolút ott van a gyerekekben.

Szerinted melyik játék az, ami soha nem megy majd ki a divatból?

Hú, szerencsére sok ilyen van, szerintem. Bújócska, fogócska, számháború, barkóba, és még folytathatnám... Ezek (remélem!) örök kedvencek.

Fontos a játék? Miért fontos?

Hogy fontos-e? Talán ez egyik legfontosabb az életben! A gyerekeknél millió és egy érv szól a játékok mellett, gyermekkorban a tanulás legfontosabb terepe. Lehetetlen lenne az összes jó hatását felsorolni. Itt olyan alapvető dolgokra is kell gondolni, hogy a játék fejleszti a fantáziát, a kommunikációt, a szociális készségeket, megtanít együttműködni, a gyermekek kijátszhatják az érzéseiket, az örömüket, az dühüket, a szomorúságukat, a kétségeiket, a félelmeiket - és még sorolhatnám -, ami segít nekik a feldolgozásban. Tévúton jár az a szülő, aki azt gondolja, hogy a gyerek "csak játszik". Amikor a gyerek "csak játszik", akkor teszi a legtöbbet, legjobbat magáért és a fejlődéséért. Arról nem is beszélve, hogy a játék milyen fontos örömforrás!

Van jó és nem jó játék?

Ez a kérdés nagyon nehéz. Biztosan van olyan játék, amit én nem szívesen adnék a gyermekem kezébe, de ezt sem "rossz játéknak" nevezném, inkább talán olyannak, amivel esetleg pedagógiailag nem feltétlenül értek egyet. Például azok a játékok, amik agresszívek, vagy amik túl színesek, harsányak.

A gyerek (és a felnőtt is) amíg és amikor teheti, játsszon! Szakadjon ki a hétköznapok "hétközapiságából", érezze jól magát, én ezt vallom!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatkaranten.blog.hu/api/trackback/id/tr2816740572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Gondolatkarantén

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása