Gondolatkarantén

Már hiszek, mondta Neo Morpheusnk és lezuhant a tetőről

A hülyeség vírus terjedése
Vigyázat fertőző tartalom!

 

2031-et írunk, immáron 10 éve vagyunk a hülyeség vírus kitörése után. Az emberiség nagy része áldozatul esett a rettenetes kórnak, de érdekes módon, legtöbben nem haltak bele, hanem a fertőzött formájukban is tovább tudtak létezni. A kutatók egy része már a 20. század elején új elmélettel állt elő, de az új évezred elejéig sokan sarlatánoknak tartották őket. Cikkeiket nem publikálták, a tudományos fősodor kiközösítette őket, a közösségi médiában csak a fakenews oldalakon kaptak helyet, a híroldalakon a vicc részlegben tűntek fel, a népszerű humoristák rajtuk köszörülték nyelvüket. Páriákká váltak, de ennek ellenére sokan kitartottak, majd az ezredfordulón lassan a közvélemény egy része is megismerte gondolataikat, a 2020-as év pedig bebizonyította: hülyén is lehet élni!monalisa-4893660_1920.jpg

Megdöbbentő, de igaz. Azóta klinikai kutatások százai bizonyítják, amit régebben csak sejtettünk: az agyi tevékenység teljes megszűnése sem jelenti az emberi élet végét. A legijesztőbb tulajdonsága a kórnak, hogy szinte észrevétlenül támad és veszi át a hatalmat az emberi elme fölött. Laikus szemlélő talán észre sem venné azokat a jeleket, amiből egy tapasztalt szakértő percek alatt felállítja a diagnózist.

Dr. Város Viktort kérdezzük az egyik legelismertebb magyarországi virológust, a téma szakértőjét.

  • Doktor úr, melyek a betegség legfontosabb tünetei?
  • Nos, nagyon nehéz dolgunk van, hiszen fizikai jeleket alig mutatnak a páciensek, ezért a viselkedésükből és a hétköznapi dolgokra adott nem megfelelő válaszreakcióikból következtethetünk.
  • Mondana néhány példát?
  • Természetesen! Jellemző például a korai stádiumra, hogy a nemrég megfertőződött betegek rászoknak a valóság showkra, sőt olyan is előfordult már a praxisomban, hogy vírus támadása után a vizsgált alany el kezdte nézni a Győzike showt, a nap egy részét pedig a betelefonálós műsorok követésével töltötte.
  • Ez tényleg ijesztő. És mekkora az esély a gyógyulásra?
  • Ne szépítsük a dolgot. Az az igazság, hogy ha valaki elkapja, nagyon kicsi esély van a rehabilitációra. Részeredményeink már vannak, de kijelenthető, hogy aki egyszer hülye lett, nehezen talál vissza a mentálisan ép közösségbe.
  • Milyen a betegség további lefolyása?
  • Egyre gyorsuló ütemű butulás, melynek legszembetűnőbb jelei a könyvektől való kontrollálatlan rettegés, a közösségi oldalak folyamatos használata, az olthatatlan kattintásvágy elsősorban a bulvár hírekre, kisállatos videók, indokolatlan szóviccek és Coelho idézetek folyamatos megosztása, valamint a kritikai hozzáállás teljes hiánya.
  • Mi a végső stádium, hova süllyedhetünk?
  • Az eddig tapasztaltak alapján a plaza zombivá alakulás, a fogyasztáson kívül eső történések iránti teljes közöny, illetve a négyévenkénti automatikus szavazás a legnagyobbat hazudó politikusra azok a jelzések, melyek a teljes és végleges elbutulást jellemzik. Persze sokszor hittük már azt, hogy nincs lejjebb, de a folyamatosan képződő mutáns vírustörzsek egyre erősebb válaszreakciókat generálnak. Ki tudja, lehet hogy még ennél is tudunk hülyébbek lenni….corona-4983590_1920.jpg
  • Ez rettenetes! De tehetünk valamit a megelőzés érdekében?
  • Természetesen! És amit tudunk, meg is kell tennünk. Kerüljük a túlzott TV használatot! Régebben ez csak a kereskedelmi tévékre volt igaz, de az idő előrehaladtával sajnos kiderült, hogy a köztévé ugyanolyan szuperterjesztő, mint a többi. Azt kell mondanom, hogy aki egészséges szeretne maradni, annak le kell mondania a tévézésről. Ha marad erő, akkor ajánlom az olvasást. Kezdhetjük pár színes újsággal, képregényekkel, aztán ha belejöttünk, akkor egy-egy novella, esetleg kisregény. Fontos a fokozatosság, mert félő, hogy visszaeshetünk. Nem kell erőltetni, csak ami jól esik!

Mivel a gyógymódot mindeddig nem sikerült megtalálnunk, a megelőzést érdemes már gyermekkorban elkezdeni. Meg kell értetni a fiatalokkal, hogy az olvasás, a világra való nyitottság, a szociális érzékenység, a humor mind-mind olyanok az elmének, mint a vitaminok, a mozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás a testnek. Nélkülözhetetlen.

  • Látva, hogy a fejlett világ jelentős részét már maga alá gyűrte a hülyeség, Ön szerint van még remény?
  • Nem vagyok optimista, de ha összefogunk, talán sikerülhet megfordítani a trendet.

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatkaranten.blog.hu/api/trackback/id/tr2516410014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Gondolatkarantén

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása