Gondolatkarantén

Már hiszek, mondta Neo Morpheusnk és lezuhant a tetőről

Végre egy jó sablonos film!
Az Útonállók

 

Nem mindig baj, ha valami sablonos, feltéve, hogy az általunk ismert közhelyeket jókor és jó helyen használja fel. Az Útonállók nem akarja megváltani a világot és ez jól áll neki. Nem volt életem filmje, nem kap majd helyet a „Legjobb 100 film” listáján, de egy esti mozinak tökéletes, jó szívvel ajánlom!

Kevin Costnernek jót tett az idő. Olyan, mint ha eleve ebbe a magasra húzott hózentrógeres gatyába és karimás kalapba született volna. Woody Harrelson meg évtizedek óta nem tud hibázni. Persze elfogult is vagyok, de talán jár nekik.aaaabvddvttlk-v-b1treqhg4dwbedaeljmh7ho_8pwn7-s5itek9lrvsdngw-fclxdz15jgqwsalc0uxgi9qfogowuwxj_c.jpg

A film a Bonnie és Clyde unásig ismert sztorija annyi csavarral, hogy a másik nézőpontból látjuk. Nekem a Volt egyszer egy Hollywoodra emlékeztet, ami úgy szól a Manson ügyről, hogy közben Mansont 5 másodpercre látjuk feltűnni. Nem az a színvonal, de nem is várnak érte Oscart. Jutalomjáték ez a két „öregnek”.

Costner a nagyobb sztár, így természetesen ő a mindent megoldó öreg róka. Szótlan, ha kell kegyetlen, de a családját szerető, becsületes útra tért kopó. Woody Harrelson meg a szerethető balfasz, aki azért kell a filmbe, mert unalmas lenne a szótlan Kevint nézni, ahogy 2 órán keresztül autózik szar zenéket hallgatva. A páros működik. Woody jól adja a kiöregedett, semmi máshoz nem értő, az életben amúgy nem boldoguló mitfahrert, Costner bátyánk pedig a megingathatatlan szikla, amin az egész film nyugszik.

Megoldhatatlannak tűnő ügy, igazságtalanul kegyvesztett rutinrókák visszakönyörgése, csapat összeszedése, hosszas fegyvervásárlás, célba lövés az erdőben, prosztata gondok, idegesítő ám semmihez nem értő FBI-os ficsúrok, leszámolás, katarzis.

Van itt minden, mi szem-szájnak ingere, miközben a közhelyszótár valamennyi lapját sikerült végigpörgetünk. Baj ez? Ugyan dehogy! Inkább több ilyen film kellene, ami után kellemesen elbeszélgetsz 5-8 percet, mert többet ugye felesleges, és ha legközelebb filmet keresel, akkor szeretnéd, ha hasonlóan nem nyúlnál mellé. Ez a jó értelemben vett középszer, kiváló iparosmunka, minden a helyén van, és pont. Nem lehet mindenki bajnok, de az első helynek is csak úgy van értelme, hogy a dobogó többi fokán is áll valaki.

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatkaranten.blog.hu/api/trackback/id/tr4716359912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

victor vacendak 2021.01.10. 11:26:21

Igazából ezzel rehabilitálták Hamert, mert a klasszikus Bonnie & Clyde totál idiótának mutatta be...

Gondolatkarantén

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása