Gondolatkarantén

Már hiszek, mondta Neo Morpheusnk és lezuhant a tetőről

Fekete-fehér statisztikák
a tények nem hazudnak, csak akik magyarázzák őket  

Fekete-fehér statisztikák

a tények nem hazudnak, csak akik magyarázzák őket

 

Imádom a statisztikákat. Nagyon fontosak, szerintem mindenről mindig mindenkinek statisztikákat kellene vezetnie. Vagy legalább kellene egy olyan valaki, aki vezeti helyette. Állampolgárként szerencsénk van, mert a helyi KSH mindenhol készít ilyeneket. Meg amúgy mindenki más is. A pártok, a cégek, a médiumok, különböző kormányzati szervek. Tényleg mindenki. Maga a kánaán.

Egészen addig, amíg el nem kezdik magyarázni az adatokat, de mindenki csak úgy, hogy a végén a maga igazát bizonyítsa vele. Így fordulhat elő, hogy ugyanazokat az adatokat előadva teljesen más következtetésre jutunk a végén, függően attól, hogy kit gyűlölünk.

A két legegyszerűbb narratíva most ez:

   1. A feketék az Egyesült Államok társadalmának 12-13 %-át alkotják, a statisztikák szerint viszont az erőszakos rendőri intézkedések 22-25 %-át ők szenvedik el.

Következtetés: AZ ÖSSZES AMERIKAI RENDŐR EGY RASSZISTA BAROM, AKIK AZ ÁRTATLAN FEKETÉKET BÁNTJÁK!

  2. A feketék a lakosság 12-13 %-át alkotják, de a börtönök lakosságának már 39-40%-át ők teszik ki.

Következtetés: MINDEN AFROAMERIKAI BŰNÖZŐ. INGENYÉLŐ MOCSKOK, AKIK A FEHÉREKEN ÉLŐSKÖDNEK!

   us_racial_disparities_2010.png

 Az ilyen rém ostoba általánosítások ejtették túszul a közbeszédet nálunk, Európában és az USA-ban egyaránt.

Ha azt mondod, hogy talán nem minden rendőr brutális és fajgyűlölő, akkor magadat is közéjük sorolod, egy rasszista szar vagy. Ha azzal jössz, hogy az erőszakos bűncselekmények egy jó részéért a fekete lakosság tagjai felelősek, akkor már egyenesen náci vagy, jó hogy nem hordasz csuklyát.

Ha szeretnéd elmagyarázni, hogy nincs olyan, hogy „négerbűnözés” (meg cigánybűnözés sem igaz?!), hogy a kiúttalanság, az évszázados elnyomás, a félállati sorban tartás és az elit elzárkózása ide vezet, akkor egy köcsög libsi vagy, egy négersimogató értelmiségi, aki nem tudja mi a valóság.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a nagyvárosi gettók lakossága termeli ki a bűnök jelentős részét az USA-ban. Mivel ezekben a törvényektől és alapvető emberi normáktól mentes övezetekben a lakosság nagyobb része fekete, elég egyszerű a következtetés, hogy a bűnelkövetők nagyobb része is fekete.

De a kulcs nem a bőrszín, hanem a társadalmi helyzet. Ha megnéznénk, ha meg tudnánk nézni, ha lennének olyan statisztikák, hogy a mélyszegénységben élők közül hányan lépnek a bűn útjára, biztos vagyok benne, hogy nem lenne különbség az arányokban. Ha szegény vagy, ha műveletlen vagy, ha nincsenek kilátásaid, ha nincs előtted jó példa, akkor a bűn egyszerű, szinte kínálja magát a megoldás.

Egy szegény ember, egy műveletlen ember, aki olyan környezetben nőtt fel, ahol az erőszak az egyetlen közvetítő nyelv, ahol a bűn erény, nyilván ugyanilyen bűntetteket fog elkövetni. Az ilyenekkel szemben a rendőrök sokkal előbb alkalmaznak erőszakot és sokkal keményebben lépnek fel, mert mögöttük van az általános közvélekedés és az igazságszolgáltatás működése egyaránt. És rettegnek. Rettegnek mindentől és mindenkitől, hiszen az USA lakossága olyan szinten van felfegyverezve, ami egy európai ember számára még háborúban is szinte elképzelhetetlen. Abban az országban, ahol évente átlagosan 50 rendőrt ölnek meg szolgálatteljesítés közben, van is alapja a félelemnek.

Az ordítóan igazságtalan társadalmi rendszer másik oldalán azok a fehérgalléros bűnözők állnak, akiket sokszor nem is bűnözőként emlegetnek, akik nem közvetlenül ölnek, csak fenntartják azt a rendszert, ami kitermeli az erőszakot. De ez egy sokkal hosszabb cikk témája lehetne, kár is belekezdeni. Ezekben az esetekben legtöbbször nem is történik rendőri intézkedés, mert a jogászkodással elhúzott évek után elég letenni az osztalék címén begyűjtött pénz egy töredékét, amivel megváltható a szabadság.

Pedig egyszer megnézném, ahogy egy kékruhás rendőr rátérdepel valamelyik bankár nyakára. Nem nyolc percre, de legalább egyszer, egy kicsit….

profit-1139073_1920.jpg

 

Halálozási adatok innen:

https://www.fbi.gov/news/pressrel/press-releases/fbi-releases-2019-statistics-on-law-enforcement-officers-killed-in-the-line-of-duty

Börtön adatok USA:

https://www.prisonpolicy.org/profiles/US.html

Partizán kapcsolódó adása:

https://www.youtube.com/watch?v=rjR8PUWo16g

Magyar Narancs 2015ös cikk az amerikai rendőrségről:

https://magyarnarancs.hu/kulpol/letamadasok-eve-95561

A jó példa:

https://pendulum.blog.hu/2017/01/10/6mitosz

Magánbörtönök az USA-ban:

https://g7.hu/elet/20190815/nagyobb-profitert-lobbiznak-ki-hosszabb-letoltendoket-a-maganbortonok/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatkaranten.blog.hu/api/trackback/id/tr615906912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Gondolatkarantén

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása